wanhaDESIGN

Visio

wanhaDESIGN syntyi halusta luoda käsitöitä, joista huokuu ajan patina. Minulle kaikki wanha käsityö edustaa kestävää, ekologista ja eettistä perinnettä. Töissäni haluan käyttää vanhoja työmenetelmiä ja luoda niillä useimmat wanhaDESIGN tuotteet. Esimerkiksi kuvan Ritarini-neuleen lanka on kehrätty 1800-luvun rukilla kotimaisesta alpakasta ja omien angorakanien kuidusta. Neule on valmistettu käsin neuloen. Mallin ajatusta hain keskiaikaisesta ritarikulttuurista haarniska-asuineen ja toisaalta nykypäivää lähemmäs tulevasta kalastajakulttuurista. 

Käsinkehrätystä alpakasta ja angoranvillasta tehty neule - Ritarini
Käsinkehrätystä alpakasta ja angoranvillasta tehty neule - Ritarini

Elämää kunnioittaen

Minulle yksi arvokkaimmista kokemuksista omassa käsityöläisyydessäni on, kun saan hyödyntää angorakuitua, jota lemmikkikanini kasvattavat. Tuntuu valtavan hyvältä, että koko tuotantoprosessi menee alusta loppuun omien käsien kautta. Vaikka tekeminen on hidasta, työlästä ja kallistakin, en haluaisi valita vaihtoehtoa tehokkaaseen tuotantoon, jossa tingitään ensimmäisenä kotimaisuudesta, laadusta, persoonallisuudesta ja etenkin elävän elämän kunnioituksesta.

Angorakani - Liinu
Angorakani - Liinu

Valta ja vastuu

Kun katson, kuinka isossa maailmassa hyödynnetään elävää elämää, tuntevia ja kokevia eläimiä tulen usein surulliseksi. Mielestäni voimme hyödyntää omia voimavarojamme miten haluamme, mutta muiden elämää tulisi kunnioittaa. Angoratuotannossa silmiin on hypännyt, mitä karmaisevampia kuvia siitä, kuinka kaneja hoidetaan ja keritään. Tämä sai minut alunperin miettimään, kuinka tärkeää on, että voimme antaa ihmisille toisenlaistakin kuvaa nimenomaan angoratuotantoon liittyen. Minulla on mahdollisuus muuttaa omalta pieneltä osaltani tätä tilannetta.

Haluan järjestää eläimille mahdollisimman lajityypilliset olot. Ne elävät yhdyskunnissa, niinkuin luonnossakin kani elää. Meillä angorat keritään hellävaroen, lepertelyn ja pusujen lomassa kiireettömästi. Kanin hyvinvoinnin vuoksi angorakani pitää keriä, kuten lammaskin. Olen saanut pistääkin merkille, että ne suorastaan nauttivat salonkihetkestään ja lössähtävät pöydälle pitkin pituuttaan. Tyytyväisiä eläimiä katsellessani saan paljon iloa elämääni.

Vielä tänäkin päivänä saa olla tarkkana, mistä angoralankansa ostaa, koska edelleen jatketaan eläinten huonoa kohtelua. Valitsethan puhtaasti kotimaisen angoralangan, sillä vain silloin voit tietää, että eläimiä kohdellaan varmasti hyvin. Samalla annat tukesi ja arvostuksesi kotimaiselle työlle.  

Käsinkehrätty Kalastajaneule - Ritarini - wanhaDESIGN
Käsinkehrätty Kalastajaneule - Ritarini - wanhaDESIGN

Kiireettömästi

Mihin on jäänyt se kiireetön aika, jossa ehdittiin pysähtyä kaupalla diskuteeraamaan, jolloin emännät päivän töiden lomassa istuivat kynttilänvalossa käsitöidensä ääressä. Ostamalla markkinavaatteita, -asusteita tai -sisustustuotteita unohdamme helposti tuotteen valmistusprosessin ja sen kuluttamat luonnonvarat. 

Omaan käsitöiden tekemiseeni haen rauhaa; pysähtymistä arjen kiireen keskeltä. Kun valmistan lankaa tai neuleita pääsen jopa meditatiiviseen tilaan, jossa aika ja paikka unohtuu. wanhaDESIGN tuotteisiin toivon välittäväni edes osan siitä tunteesta, jonka tehdessäni saavutan.

Vanha rukki - Elli
Vanha rukki - Elli

Omin käsin

Vaikka monet äidiltä tyttärelle tulevat käsityötaidot eivät ole enää selviö, on hienoa huomata, että Suomessa on tällä hetkellä valtavan innokas neulomisbuumi. Moni on innostunut neulomaan omaan vaatekaappiin tai lahjaksi mitä kauniimpia neuleita. Hekin, jotka ovat olleet hyvin epävarmoja omista taidoistaan, ovat päässet huomaamaan, että omin käsin saankin kaunista aikaan. Tässä oppimisen ilossa on ollut suurena apuna erilaiset neuleohjefoorumit Ravelrystä Youtube video-ohjauksiin. Lisäksi meillä Suomessa on hieno ja erittäin sosiaalinen someyhteisö, joka on aidosti hyvän mielen foorumi. Meille on putkahdellut myös upeita pieniä ja suuria putiikkeja, mistä saa kotimaassa käsinvärjättyjä lankaihanuuksia. Myös suomalaisten lammasrotujen villan arvoa on nostettu sille kuuluvaan arvoon. Jatkukoon tämä uusi käsityöperinne, jota juuri nyt luomme.

Itselleni syntyi myös tarve tarjota ihanille käsityöläisille materiaalia, jota ei ehkä vielä niin paljoa suomessa ole. Niinpä syntyi ajatus aavaKNITS tuotekokonaisuudesta, jossa tarjolla on käsin kehrättyä lankaa, kuitua muille kehrääjille ja muuta käsityömateriaalia. Sydämen asiana oli myös tarjota angoralankaa, jonka koko tuotantoprosessi, kulkee omien käsien kautta. Todellista lähilankaa. Koska toimintani on pienimuotoista, omin käsin tehtyä, päivittyy valikoima pikkuhiljaa. 

Satiiniangoran ja tavallisen angoran lankaa
Satiiniangoran ja tavallisen angoran lankaa

Lämpöä ja rakkautta

Tällä hetkellä meidän ympärillämme on rauhatonta. Omakin olo saattaa olla levoton. Me kaipaamme kipeästi lämpöä. Kaikki tekemisemme voi tuntua pieneltä ja merkityksettömältä. Kuitenkin pienillä hyvillä teoilla on taipumus kasvaa. wanhaDESIGN on pientä, hyvin pientä, mutta halu olisi tuoda edes pieni pilkahdus arkeesi lämpöä, hyvän olon hetkiä ja rakkautta.  

VERKKOKAUPPA

Kalastajatila Wanhan Facebook